Russische oppositieleider Navalny kreeg geen eerlijk proces in zaak-Yves Rocher

Russische oppositieleider Navalny kreeg geen eerlijk proces in zaak-Yves Rocher
Russische oppositieleider Navalny kreeg geen eerlijk proces in zaak-Yves Rocher

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag Rusland gesanctioneerd omdat het land eind 2014 geen eerlijk proces had gegeven aan Aleksej Navalny. De Kremlincriticus werd toen veroordeeld omdat hij bij verschillende ondernemingen geld had verduisterd. Aleksej Navalny zou in totaal meer dan 600.000 dollar geld verduisterd en vervolgens witgewassen hebben, ten nadele van onder meer een filiaal van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel. Zijn broer Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar. De twee broers trokken evenwel naar Straatsburg, omdat ze vonden dat het om een “politiek gemotiveerd” proces ging dat oneerlijk was verlopen.

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens erkent dinsdag dat het proces niet correct verliep. “De beslissingen van de (Russische) rechtbank waren arbitrair en manifest onredelijk. Dat ondermijnde de eerlijkheid van de gerechtelijke procedure op een (…) fundamentele wijze”, zo schrijft het Hof in zijn motivering.
De klacht wegens “politieke vervolging” was onontvankelijk verklaard.

Rusland moet nu een vergoeding van 55.000 euro betalen aan Aleksej en meer dan 20.000 aan Oleg Navalny. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat Moskou dat bedrag ook echt zal betalen. Eind 2015 had president Vladimir Poetin een wet ondertekend die het mogelijk maakt om uitspraken van internationale gerechtshoven te verwerpen.

Bron: Belga