Portugal kondigt drie dagen van nationale rouw af na bosbranden

Portugal kondigt drie dagen van nationale rouw af na bosbranden
Portugal kondigt drie dagen van nationale rouw af na bosbranden

In Portugal zijn vandaag drie dagen van nationale rouw begonnen voor de slachtoffers van de bosbranden. Dat berichtten Portugese media. Volgens de meest recente balans lieten zeker 36 mensen het leven. Er zijn nog altijd zeven vermisten. Door een regenfront en de wind die is gaan liggen, is de brandweer er intussen in geslaagd de belangrijkste brandhaarden onder controle te krijgen. Er zijn wel nog enkele kleinere brandhaarden. Meer dan 3.000 spuitgasten blijven gemobiliseerd op het terrein. Voor de komende dagen wordt nog regen voorspeld in Portugal, en de temperaturen zullen nog dalen.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Portugal met dodelijke bosbranden te maken krijgt. Medio juni vielen 64 doden en meer dan 250 gewonden in de buurt van Pedrogao Grande, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon.

In de Spaanse provincie Galicië, in het noordwesten van het land, kostten bosbranden het leven aan vier mensen. Er heerst al maandenlang droogte, maar vermoedelijk zijn veel branden ook aangestoken. De lokale autoriteiten gaan voor Galicië uit van 132 gevallen.

Bron: Belga