Militaire interventie van Bagdad is gevolg van referendum

Militaire interventie van Bagdad is gevolg van referendum
Militaire interventie van Bagdad is gevolg van referendum

De militaire interventie van Bagdad in Koerdistan is het gevolg van het onafhankelijkheidsreferendum dat de Koerdische president Massoud Barzani georganiseerd heeft. Dat heeft de Iraakse president Fouad Massoum verklaard. Barzani beschuldigt zijn politieke rivalen van de PUK er dan weer van verantwoordelijk te zijn voor de verliezen van de Koerden. “De organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum van Koerdistan heeft gevaarlijke meningsverschillen gecreëerd tussen de centrale regering en de regering van Koerdistan, en heeft geleid tot de herovering van de controle door de federale veiligheidsdiensten in Kirkoek”, aldus Moussam, zelf een Koerd die deel uitmaakt van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), de rivaal van de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Barzani.

De Koerdische autoriteiten hadden op 25 september een referendum georganiseerd rond de onafhankelijkheid van de regio, hoewel dat referendum door het Iraakse parlement als illegaal werd bestempeld. Het “Ja”-kamp won met 92 procent van de stemmen. De Iraakse premier Haider al-Abadi stelde dinsdag nog dat het referendum en het resultaat ervan “deel uitmaken van het verleden”

De Koerdische president verklaarde dan weer dat de gebeurtenissen in Kirkoek het gevolg zijn van de eenzijdige beslissingen van een politieke partij. Hij voegde niet toe over welke partij het ging, maar in het verleden hebben vertegenwoordigers van zijn partij de Peshmerga van PUK als verraders bestempeld, omdat zij geen weerstand boden tegen de regeringstroepen in Kirkoek.

De Iraakse troepen zijn bezig met een opmars in gebieden die onder Koerdische controle stonden. Ze trokken maandag de provincie Kirkoek binnen en slaagden er onder meer in om de controle over te nemen van de militaire luchthaven en de zetel van de provincieraad in de gelijknamige regionale hoofdstad Kirkoek. Dinsdag verwierven ze opnieuw de controle over de stad Sinjar.

Bron: Belga