IS geeft plein en ziekenhuis in centrum van Raqqa uit handen

IS geeft plein en ziekenhuis in centrum van Raqqa uit handen
IS geeft plein en ziekenhuis in centrum van Raqqa uit handen

De door de VS gesteunde Syrische Democratische Krachten (SDF) zegt in de Syrische stad Raqqa opnieuw grondgebied te hebben heroverd op de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Onder meer het nationaal ziekenhuis in de stad en het centraal gelegen Naim-plein konden bij de gevechten worden ingenomen, zo blijkt uit de mededeling van SDF, een alliantie van Koerdische peshmerga en Arabische milities. Bij de gevechten werden ook verschillende jihadisten gedood, zeggen de SDF, die echter niet spreken over slachtoffers in het eigen kamp.

De herovering van het Naim-plein wordt als strategisch belangrijk beschouwd. Het is het plein waar IS openbare executies liet plaatsvinden.

Het Syrische IS-bolwerk Raqqa staat al enige tijd op het punt te vallen. De voorbije dagen hebben honderden IS-strijders in de stad zich vrijwillig overgegeven. Volgens verschillende bronnen zouden zich alleen nog maar buitenlandse IS-strijders in Raqqa bevinden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten stelt dat ze een gebied controleren dat slechts enkele huizenblokken en een stadion omvat.

Bron: Belga