Gatz en collega Greoli bezoeken hulporganisatie ‘Music Fund’

Gatz en collega Greoli bezoeken hulporganisatie 'Music Fund'

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en zijn Franstalige collega Alda Greoli (cdH) hebben dinsdag een bezoek gebracht aan ‘Music Fund’ in Marche-en-Famenne, een hulporganisatie die via muziek sociale kansen creëert in ontwikkelingslanden en bij ons. De organisatie is dit jaar het uithangbord van de culturele samenwerking tussen de Vlaamse en Franse Gemeenschap. Music Fund begon oorspronkelijk als een humanitaire organisatie die gebruikte muziekinstrumenten inzamelt, herstelt en opstuurt naar muziekscholen en -projecten in ontwikkelingslanden. Intussen is de vereniging ook actief in eigen land, waar ze sociaal-artisitieke muziekprojecten opzet in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Kansarmen en vluchtelingen zijn daarbij de belangrijkste doelgroep. Music Fund zamelde de afgelopen jaren al 5.000 instrumenten in.

“Instrumenten zijn vaak zo duur dat ze voor veel mensen gewoon onbetaalbaar zijn. Music Fund is een uniek cultureel en sociaal project. Aan elk instrument is een naam verbonden, die van de schenker en die van een jongen of een meisje, in een minder kansrijke situatie, die zich wil inspannen om het instrument te leren bespelen”, zegt minister Gatz.

De organisatie is dit jaar het uithangbord van de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en de Franse gemeenschap. Zo organiseert Music Fund uitwisselingsprogramma’s tussen beide gemeenschappen voor studenten in de opleiding ‘hersteltechnieken’ voor muziekinstrumenten. Ze werkt daarvoor samen met Brugge Plus, ILSA (International Lutherie School Antwerp) en IFAPME, een opleiding gitaarbouw uit Limal.

Daarnaast heeft Music Fund ook een speciale band met Brugge. Zowel Marche-en-Famenne als de West-Vlaamse hoofdstad plant een blaasinstrumentenfestival onder de naam ‘En Avant Marche’. De eerste editie komt er in 2019 in Marche-en-Famenne, Brugge is het jaar daarna de gaststad.

De culturele samenwerking tussen Vlaanderen en de Franse gemeenschap gaat ook gepaard met een projectoproep voor culturele uitwisselingen en samenwerkingen. Het afgelopen jaar hebben een 50-tal culturele organisaties een aanvraag voor een samenwerking over de taalgrens ingediend, de teller voor de afgelopen drie jaar staat zo al op 200.

bron: Belga