Franse gemeenschapsregering tikt SudPresse en la DH op de vingers

Franse gemeenschapsregering tikt SudPresse en la DH op de vingers

De Franse gemeenschapsregering heeft de uitbetaling van de subsidies voor de Waalse krant la Dernière Heure en de krantengroep SudPresse, met lokale dagbladen als La Meuse en La Nouvelle Gazette in portefeuille, tijdelijk opgeschort. Dat bevestigt de minister van Media Jean-Claude Marcourt (PS) dinsdag. Beide mediabedrijven hebben op verschillende momenten de journalistieke deontologie niet gerespecteerd, oordeelt de regering. La DH en SudPresse zijn de laatste jaren verschillende keren op de vingers getikt door de Franstalige Raad voor Journalistieke Deontologie (CDJ). Tussen 2015 en 2016 oordeelde de CDJ tien klachten tegen SudPresse en vijf tegen la DH gegrond.
“De regering is van mening dat het tijd was om de betrokken uitgevers te waarschuwen”, verklaarde Marcourt dinsdag tijdens een ondervraging over de kwestie in de bevoegde parlementaire commissie. “Het is niet de bedoeling om te straffen, maar wel om duidelijk de boodschap te brengen dat het hoog tijd is om de situatie aan te pakken. We kunnen niet zomaar blijven toekijken als de schendingen zich blijven opstapelen (..)”, zei de minister.

Beide mediagroepen krijgen vooralsnog hun financiële ruggensteuntje van de regering – 1,5 miljoen euro voor SudPresse en 1,1 miljoen voor la DH -, maar de uitbetaling van het bedrag wordt wel uitgesteld. Vertegenwoordigers van beide kranten worden nu eerst uitgenodigd om hun aanpak van de deontologie te komen uitleggen leggen voor de SGAM, een overkoepelend orgaan voor de audivisuele- en multimediasector, en het ‘Centre de l’aide à la presse’. De minister wacht het rapport van die twee ontmoetingen af alvorens een definitieve beslissing te nemen. Dat gebeurt waarschijnlijk eind oktober.

bron: Belga