Frankrijk kent Belgische politietop onderscheiding in Légion d’honneur toe

Frankrijk kent Belgische politietop onderscheiding in Légion d'honneur toe

Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie, en Claude Fontaine, de directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie, zijn benoemd tot officier in de “Ordre national de la Légion d’honneur”. Die orde is de hoogste Franse onderscheiding. Ze kregen het ereteken opgespeld door de ambassadeur van Frankrijk in België, Claude-France Arnould. Zij prees de samenwerking tussen de Belgische en Franse politiediensten. De uitreiking gebeurde dinsdag in de Franse ambassade in Brussel. Onder andere minister van Justitie Koen Geens, Kamervoorzitter Siegfried Bracke en federaal procureur Frédéric Van Leeuw waren daarbij aanwezig. Van Leeuw werd eerder dit jaar benoemd tot ridder in de “Ordre national de la Légion d’honneur”.

“Het is een erkenning van de sterke band die we onderhouden met Frankrijk, vooral in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit”, aldus De Bolle. “Maar het is vooral een erkenning van het werk van de ganse federale politie in die strijd en van de dagelijkse inzet van onze mensen.”

Frankrijk en België kennen een lange traditie van samenwerking tussen politiediensten. Die samenwerking is enorm verhoogd na de aanslagen in beide landen. “Sinds de terroristische dreiging en de aanslagen in Parijs is die samenwerking enorm geïntensifieerd”, aldus De Bolle. “We hebben Franse politiemensen gehad in onze commissariaten en hebben Belgische politiemensen gehad in de Franse commissariaten. Die samenwerking stopt niet en zet zich meer en meer door. We kunnen enkel samen een antwoord geven op dreiging die onze beide landen treft”, aldus nog de commissaris-generaal.

Claude Fontaine, de directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie, beklemtoonde dat de erkenning ook zijn medewerkers te beurt valt. Ook hij benadrukte de nauwe samenwerking tussen de Belgische en Franse politiediensten. “Het een illusie te denken dat een probleem enkel bestaat in Frankrijk en niet in België”, aldus Fontaine.

bron: Belga