Ecolo stuurt kat naar nieuwe raad van bestuur Nethys uit protest tegen aanblijven Moreau

Ecolo stuurt kat naar nieuwe raad van bestuur Nethys uit protest tegen aanblijven Moreau

Ecolo is voorlopig niet van plan om woensdagavond een afgevaardigde te sturen naar de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur bij Nethys, de operationele poot van de door schandalen geplaagde Luikse intercommunale Publifin. Volgens de groenen is niet aan hun eisen voldaan, omdat afgevaardigd bestuurder Stéphane Moreau nog niet is ontslagen, legt de regionale voorzitster van de Luikse Ecolo-afdeling Muriel Gerkens uit aan persagentschap Belga.
De regionale afdelingen van de vier grootste partijen in Franstalig België – PS, MR, cdH en Ecolo – kwamen na het Publifin-schandaal overeen om de raad van bestuur van operationele tak Nethys volledig te vernieuwen. Dat gebeurt normaal gesproken morgen. Daarbij zouden ook vier onafhankelijke ‘bestuurder-experten’ worden aangeduid, maar de kandidaat van Ecolo komt – voorlopig – niet.

Reden is de weigering van de andere partijen om de mensen die fouten hebben begaan in het Publifin-dossier, onmiddellijk te ontslaan, legt Gerkens uit. Nochtans een eis van Ecolo, “conform de aanbevelingen van de onderzoekscommissie in het Waalse parlement”, zegt ze. Het gaat dan vooral om de afgevaardigd bestuurder van het Luikse bedrijf, Stéphane Moreau. De groenen hadden onder meer om zijn ontslag gevraagd, maar “de andere partijen willen die beslissing overlaten aan de nieuwe raad van bestuur”, zegt Gerkens.

De bestuurder-expert van Ecolo wordt morgen dus niet voorgesteld. Al houdt Gerkens de deur wel op een kier: Ecolo kan haar positie nog herzien, als de andere partijen van mening veranderen, klinkt het.

bron: Belga