Cruises weer op recordkoers in Zeebrugge

Cruises weer op recordkoers in Zeebrugge

De Haven van Zeebrugge is op weg om een recordaantal cruiseschepen te ontvangen. In 2017 zullen er 145 cruises aanmeren en wellicht wordt de kaap van de 400.000 passagiers gehaald. Dat blijkt uit cijfers die West-vlaams provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) opvroeg bij gedeputeerde van Toerisme Franky de Block (sp.a). De Brugse Zeehaven bevestigde de cijfers. De jongste jaren steeg het aantal cruiseschepen dat aanmeerde in Zeebrugge fors, van 111 in 2015 tot wellicht 145 in 2017. Dat cijfer kan nu al gegeven worden omdat het aanmeren op voorhand moet aangevraagd worden, al kan bijvoorbeeld stormweer nog roet in het eten gooien.

Als dat cijfer wordt gehaald, wordt er opnieuw, voor het vierde opeenvolgende jaar, een record gebroken. Vorig jaar meerden 142 cruiseschepen aan. Ook het aantal passagiers neemt toe, niet enkel door het verhoogde aantal schepen, maar ook door de schaalvergroting. De haven verwacht dat de kaap van de 400.000 passagiers kan gehaald worden. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2014. Vorig jaar waren er 371.543 passagiers.
“Het aantal cruiseschepen dat aanmeert in Zeebrugge is de voorbije jaren fors gestegen. Tegelijk komen er recent ook grotere schepen naar Zeebrugge, waardoor het aantal passagiers nog meer dan evenredig stijgt”, aldus Himpe.

Oostende kent dan weer een terugval met amper acht cruiseschepen in 2017. In 2016 waren dat er nog dertien en in 2015 nog negentien.

bron: Belga