Annemie Struyf en Lieve Blancquaert krijgen Europese Burgerschapsprijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Journaliste Annemie Struyf en fotografe Lieve Blancquaert zijn met 'Hope for Girls' bij de winnaars van de Europese Burgerschapsprijs 2017. Met hun stichting zetten ze zich in voor kwetsbare meisjes in Kenia, en sinds kort ook in Vlaanderen en Brussel. Dat maakte de Koning Boudewijnstichting vandaag bekend. De Burgerschapsprijs wordt sinds 2008 uitgereikt aan burgers en organisaties die bijdragen aan de Europese samenwerking en de verdediging van de gemeenschappelijke waarden.

Het was vooral het werk van 'Hope for Girls' in Kenia in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking, dat de jury overtuigde. In de afgelegen streek Kuria steunt de stichting onder meer een vluchthuis voor meisjes die de lokale besnijdenisrituelen willen ontvluchten.

Maar 'Hope for Girls' wil het thema van genitale verminking en van discriminatie van meisjes ook in Europa op de kaart zetten. "Meer en meer stellen we vast dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen en jongens en meisjes geen evidentie zijn, maar onder druk komen te staan. Achterstelling en discriminatie van meisjes en vrouwen is een thema dat - nationaal en internationaal - veel meer aandacht verdient", vertelt Struyf.

Eerder dit jaar werd het actieterrein van 'Hope for Girls' daarom uitgebreid naar Vlaanderen en Brussel met het 'Fonds Hope for Girls'. Dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en wil ook hier de ontwikkelingskansen van meisjes verbeteren. In totaal maakte het Fonds al 123.000 euro vrij voor zestien projecten gericht op kwetsbare meisjes. "Ook in Vlaanderen en Brussel is er veel werk aan de meisjeswinkel", zegt Blancquaert daarover. "We moeten blijven ageren, voor de dochters van ons allemaal."

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA), die de stichting voordroeg, vindt de prijs meer dan verdiend. "Hun werk past perfect in het Europees jaar tegen Geweld tegen Vrouwen. We denken vaak dat gelijkheid van jongens en meisjes bij ons een verworven goed is, maar de realiteit is heel anders. Hope for Girls wil hier verandering in brengen en is daarom de terechte winnaar."

Aan de prijs is geen geldsom verbonden, wel een oorkonde en medaille. Dit jaar kregen in totaal 47 personen of organisaties uit 19 Europese lidstaten een prijs.

bron: Belga