Rokers willen zelf sigaret uit auto bannen

Rokers willen zelf sigaret uit auto bannen
ImageGlobe / J. Hamers

De rookenquête van Stichting tegen Kanker leert dat 88% van de rokers een rookverbod wil in de auto als er minderjarigen meerijden. Het aantal sigaretslurpers bleef tegenover 2015 wel stabiel.

Hoewel nog steeds één op de vijf Belgen rookt, bestaat er in ons land een groot draagvlak voor antitabaksmaatregelen, blijkt uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker. Zo vindt 93% van de ondervraagden dat roken in auto’s met minderjarigen moet verboden worden, een mening die trouwens gedeeld wordt door 88% van de rokers.

Ook nicotineliefhebbers willen hun kinderen dus beschermen tegen passief roken. Bijna drie kwart van de rokers zou het ook erg vinden als hun kinderen zouden roken. Verder is 55% van de Belgen voor neutrale sigarettenpakjes, en vindt 75% dat alle tabaksreclame verkooppunten verboden moet worden.

Rookwolk is het dikst in Brussel

Ondanks het grote draagvlak voor maatregelen tegen roken, is het aantal rokers tegenover 2015 stabiel gebleven. Een op de vijf van de ondervraagden rookt, waarvan 17% dagelijks. Het aantal rokers ligt hoger in Brussel (25%) dan in Wallonië en Vlaanderen, waar respectievelijk 22% en 15% wel eens een sigaret aansteekt. Ook roken mannen meer dan vrouwen (24% tegenover 15%).

Daarnaast is ook het gebruik van de elektronische sigaret gestegen van 10% in 2015 naar 14% in 2017. Ruim een derde van de gebruikers zegt de elektronische sigaret te gebruiken om te stoppen met roken. Bijna twee derde van de gebruikers combineert het toestel met andere tabaksproducten, wat weinig gezondheidswinst oplevert.

De resultaten van de enquête tonen volgens Stichting tegen Kanker aan dat er een groot draagvlak bestaat voor maatregelen tegen roken. Toch is het rookverbod in auto’s met kinderen nog niet goedgekeurd door het parlement en heeft België nog geen neutrale sigarettenpakjes zonder logo’s. De organisatie roept de minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en de volksvertegenwoordigers op om actie te ondernemen.