Fietsersbond wil screening van Antwerpse kruispunten

Fietsersbond wil screening van Antwerpse kruispunten
Belga / D. Waem

Nadat er in Antwerpen de voorbije twee weken drie fietsers stierven in het verkeer, vraagt de Fietsersbond om een screening van alle kruispunten. “We werken elke dag aan de verkeersveiligheid”, reageert Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).

Gisterenochtend kwam een fietser in Antwerpen om het leven toen hij aangereden werd door een auto. Het is de derde keer in twee weken dat een verkeersongeval met een fietser een dodelijke afloop kent. De aanrijdingen hadden telkens plaats op een kruispunt.

Voor de Fietsersbond is de maat vol. De organisatie vraagt aan de stad een systematische screening en analyse van alle kruispunten in de stad en een actieplan om kruispunten beter te beveiligen voor het fietsverkeer.

“Gemeenteraad is doof”

“De laatste dagen werden er vanuit het middenveld en de academische wereld al verschillende oproepen gedaan om de fietsveiligheid van kruispunten gevoelig te verbeteren”, klinkt het. “Die oproep viel blijkbaar in dovemansoren, want de Antwerpse gemeenteraad verwieerp maandagavond om een ingediende motie om versneld werk te maken van conflictvrije kruispunten en het invoeren van venstertijden voor het vrachtverkeer op schoolroutes.”

“Elk ongeval is er een teveel”, zegt bevoegd schepen Kennis aan De Standaard. “We pakken de problemen wel structureel aan. Zo hebben we onder meer fietswegen onder de snelweg gebouwd om gevaarlijke punten te vermijden.”