China stippelt deze week zijn toekomst uit

De Chinese president Xi Jinping opent op 18 oktober het Nationaal Congres met een speech. Die vijfjaarlijkse bijeenkomst is het belangrijkste politieke beslissingsorgaan in China.

Het Nationaal Congres van de Communistische Partij duurt een week en vindt plaats in de Grote Volkszaal aan het Tiananmenplein in Peking. Maar liefst 2.287 afgevaardigden kunnen er hun stem laten horen. Aangezien de Communistische Partij alle macht in handen heeft in China, bepaalt de uitkomst van het partijcongres de toekomst van het land. De belangrijkste beslissingen zijn echter al op voorhand genomen.

Op het vorige Nationaal Congres, vijf jaar geleden, werd Xi verkozen tot secretaris-generaal van de partij. Dat was een voorbode van zijn verkiezing tot president een jaar later, waardoor hij de nieuwe sterke man werd. Dit jaar zal hij verkozen worden voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Doorgaans wordt er om de tien jaar een nieuwe secretaris-generaal verkozen, maar er circuleren geruchten dat Xi er ook na 2022 nog mee door zou gaan.

In die vijf jaar heeft de Chinese president zijn macht stevig uitgebouwd. Hij is nu al de sterkste Chinese leider in decennia, en verwacht wordt dat hij zijn greep op de macht nog verstevigt. Zo moeten er heel wat nieuwe politieke leiders aangeduid worden, onder andere in het politbureau, het hoogste leidinggevende orgaan van de partij. De president zal proberen zoveel mogelijk van zijn getrouwen op sleutelfuncties te posteren. Vooral aan de top van het leger worden grote verschuivingen verwacht.

Ook voor ons is het partijcongres niet onbelangrijk. Xi treedt ook op het internationale toneel meer op de voorgrond dan zijn voorgangers. Westerse waarnemers zullen aandachtig op zoek gaan naar de speerpunten van het toekomstige internationaal beleid van de oosterse grootmacht.