De herfst vraagt om vitamine D

vitamine D

Nu de zomerse dagen grotendeels voorbij zijn en de herfst zijn intrede neemt, zal je arts of apotheker je aanraden een supplement met vitamine D in te nemen.

Aangezien wij ongeveer één derde van onze vitamine D-behoefte opnemen via de voeding, is gezond eten alvast een zinvol gegeven. Voor je vitamine D-inname, zijn vooral vette voedingsmiddelen zoals bepaalde smeervetten of boter belangrijk. Deze zijn bovendien nog vaak verrijkt met vitamine D. Maar ook melk, vis, of eigeel leveren een aanzienlijke bijdrage. In fruit en groenten zitten dan weer meer andere vitamines.

Moedermelk is van nature niet voldoende rijk aan vitamine D. Daarom wordt er aangeraden baby’s die borstvoeding krijgen extra vitamine D-supplementen toe te dienen. Ondanks het feit dat babyvoeding al verrijkt is met vitamine D, raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om ook deze baby’s extra vitamine D te geven.

D-pearls-druppels Vitamine D

Te weinig zonlicht

Een deel van je vitamine D-behoefte krijg je dus alvast binnen via de voeding, maar het overige deel kan je lichaam zelf aanmaken onder invloed van zonlicht op de huid. Een kwartiertje tot een halfuur per dag in de zon volstaat voor de meesten om voldoende vitamine D aan te maken. Bij een alledaagse blootstelling verschilt deze aanmaak per huidtype: een lichte huid maakt meer vitamine D aan dan een donkere.

Zoals je zelf al kan raden, is de blootstelling aan de zon in de Belgische herfst en wintermaanden ondermaats. Bovendien moet je je omwille van de koude vaak helemaal induffelen met jas, handschoenen en muts waardoor de kans veel groter is om een tekort te ontwikkelen.

Tijdens de komende maanden extra vitamine D innemen, is dus zeker en vast zinvol.

Waarom heeft ons lichaam vitamine D nodig?

Om voldoende calcium uit de voeding te kunnen opnemen. Calcium speelt een belangrijk rol bjj de vorming en het behoud van botmassa en tanden. Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt rachitis – een botaandoening die je vooral herkent aan de kromme beentjes – bij kinderen. Bij volwassenen leidt een ernstig gebrek aan vitamine D tot osteomalacie. Bij deze aandoening is het bot zwak en pijnlijk.

Een gezond vitamine D-gehalte is belangrijk voor een goede weerstand.

Een intens gevoel van moeheid (dat maar niet over lijkt te gaan) is één van de eerste tekenen van een vitamine D-tekort. Ook herhaaldelijk ziek worden – door een onvoldoende werking van het immuunsysteem – is een signaal. Bij kinderen komen vaak spierkrampen voor bij een tekort.

Hoeveel vitamine D hebben wij nodig?

De Hoge Gezondheidsraad heeft voor ons uitgezocht hoeveel vitamine D we nodig hebben zonder dat het schadelijk wordt. Aangezien Vitamine D een vetoplosbaar vitamine is, kan het zich immers bij langdurig onnodig hoge dosissen opstapelen in het lichaam, wat erg ongezond is.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor kinderen tot 6 jaar is 10 microgram. Voor een gezonde volwassene volstaat 15 microgram, maar zwangere vrouwen, ouderen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt 20 microgram aangeraden. In de supplementen die aangeboden worden, wordt de inhoud vaak uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE), waarbij 1 microgram gelijk is aan 40 IE.

Je houdt je best aan de aanbevolen dosering op de verpakking of in de bijsluiter, tenzij je op aanraden van je arts een supplement voorgeschreven krijgt. De hoeveelheid daarvan kan aanzienlijk hoger zijn dan de aangeboden preparaten, maar in dat geval is het wellicht nodig dat je reserves aangevuld worden.

Met deze tips kom je wellicht gezond de herfst en winter door en kan je weer vol energie aan de volgende lente en zomer starten!

vitamine D

D-Pearls

Vandaag kan je kiezen voor D-Pearls 1520, deze natuurlijke vitamine D opgelost in extra vierge olijfolie is dé oplossing voor het hele gezin. Het is beschikbaar in capsules of druppels (makkelijker voor kinderen). Een kleine dosis per dag wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen, dan een stevige dosis elke week of maand. Vul je vitamine D-tekort eerst aan met D-Pearls 1520 en schakel nadien over op D-Pearls 800 als onderhoudsdosis. D-Pearls is zeer goed verteerbaar en daardoor geschikt voor iedereen.

D-pearls-NL vitamine D

Momenteel in een promotie-verpakking van 100 pareltjes + 20 pareltjes GRATIS. Verkrijgbaar bij Farmaline met een extra korting van 22%, van € 17,95 voor €14, goed voor 4 maanden.