Vercauteren moet Cercle Brugge opnieuw naar hoogste afdeling brengen

Vercauteren moet Cercle Brugge opnieuw naar hoogste afdeling brengen

Frank Vercauteren (60) is de nieuwe coach van Cercle Brugge, dat de samenwerking beëindigde met José Riga. De gewezen Rode Duivel zette zijn handtekening onder een contract tot het einde van het seizoen. “Promotie is de enige prioriteit”, zo verklaarde Vercauteren op een persconferentie in het Jan Breydelstadion. Voor het begin mei door AS Monaco overgenomen Cercle Brugge is dit seizoen enkel de promotie naar de Jupiler Pro League goed genoeg. De Vereniging staat na elf speeldagen op de derde plaats in 1B, op drie punten van OH Leuven en Beerschot Wilrijk. “De ambitie is duidelijk”, zo zei Vercauteren. “Iedereen in de ploeg start opnieuw van nul. De spelers moeten kansen nemen, ze krijgen ze niet. Ik heb al videobeelden bekeken van wedstrijden uit 1B. Maar mijn assistenten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen om meer te weten te komen over de tegenstanders. Ik dien me in de eerste plaats met onze ploeg bezig te houden. Dat er niet veel volk in het stadion zit? Ik was coach in de Verenigde Arabische Emiraten, daar speelden we soms voor vijftig man. Dan ben je wel wat gewoon.”

“Ik had een goed gevoel bij de gesprekken met de mensen van Cercle Brugge en Monaco”, vervolgde Vercauteren. “We spraken onder meer over de visie en de structuur, die contacten waren heel goed. En dat was bepalend voor mijn keuze.”

Vercauteren zal voortwerken met de bestaande staf, die wordt uitgebreid met Vincent Euvrard. Die was in 2016 even hoofdcoach van Cercle Brugge. “Ik had een staf waar ik heel lang mee gewerkt heb. Maar ze zijn hun eigen weg gegaan omdat ik al even niet meer gecoacht heb. Zo zit Jos Daerden nu bij Genk. Voor de contacten met Cercle wou ik al met Euvrard samenwerken.”

Eind oktober 2016 werd Vercauteren ontslagen bij het Russische Krylia Sovetov uit Samara. Nadien zat hij zonder club, al werd hij naar eigen zeggen verschillende keren gepolst. “Ik denk dat dit voor velen een verrassing is. Ik heb toch wat rondgereisd als coach en kreeg ook veel aanbiedingen waarop ik niet ben ingegaan. Die projecten pasten namelijk niet binnen de normen waarop ik me had toegespitst. Ik kon me permitteren een paar keer neen te zeggen”, aldus Vercauteren, die ontkende dat hij contact heeft gehad met KV Oostende.

Vercauteren denkt nog niet aan het einde van zijn carrière, zo liet hij zich nog ontvallen. “Het is niet de bedoeling dat het bij deze stap eindigt, ik ga zeker nog geen boek schrijven”, verwees hij met een kwinkslag naar de recent gepubliceerde memoires van Hugo Broos.

bron: Belga