Twee leiders van Islamitische Staat gedood op Filipijnen

Twee leiders van Islamitische Staat gedood op Filipijnen

Het Filipijnse leger heeft vanmorgen bij gevechten tegen Islamitische Staat (IS) twee vermoedelijke leiders van die terreurgroep om het leven gebracht. Dat heeft minister van Defensie Delfin Lorenzana vandaag bekendgemaakt. Bij de militaire operatie konden volgens het ministerie ook zeventien gijzelaars worden bevrijd. De Filipijnse stad Marawi, zowat 800 kilometer ten zuiden van Manilla, vormt al enkele maanden de inzet van gevechten tussen het leger en de lokale afdeling van IS. Jihadistische rebellen waren op 23 mei de stad op het eiland Mindanao binnengevallen. De regering probeert sindsdien om Marawi weer onder controle krijgen.

Volgens Lorenzana is de strijd om Marawi met de dood van de twee IS-leiders zo goed al afgelopen. “We zullen wellicht binnen enkele dagen het einde van de gevechten kunnen bevestigen”, zo klinkt het.

De twee IS-kopstukken – Omarkhayam Maute en Isnilon Hapilon – bevonden zich op de Amerikaanse lijst met “meest gezochte terroristen”. Hapilon is een van de topfiguren binnen Abu Sayyaf. Die terreurgroep, die trouw gezworen heeft aan IS, staat in het zuiden van de Filipijnen bekend voor ontvoeringen en bomaanslagen. Omarkhayam Maute is dan weer een van de oprichters van de eveneens aan IS-gelinkte terreurgroep Maute.

De strijd om Marawi heeft al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Zeker een half miljoen inwoners hebben hun huis moeten verlaten.

bron: Belga