Spaanse regering: “Antwoord van Puigdemont bevatte niet de gevraagde verduidelijking”

Spaanse regering: "Antwoord van Puigdemont bevatte niet de gevraagde verduidelijking"

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft met zijn antwoord op de vraag van de Spaanse regering niet de gewenste duidelijkheid gebracht. Dat heeft de Spaanse minister van Justitie, Rafael Catala, vandaag verklaard bij het verstrijken van het ultimatum. De Spaanse regering zal in de komende uren een antwoord formuleren, zo deelde hij nog mee. Catala zegt dat er een “duidelijke” vraag was gesteld aan Puigdemont. Maar “het lijkt erop dat zijn antwoord minder duidelijk is”, zo reageert de minister. Daarom noemde hij het Catalaanse antwoord “niet adequaat”. Op een bijeenkomst in Madrid beklemtoonde Catala wel dat het “nog wat vroeg” is voor een reactie vanuit Madrid. “Een officieel antwoord van de regering zal de komende uren volgen.”

Daarnaast liet ook minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis vanuit Luxemburg verstaan dat het Catalaanse antwoord maar weinig duidelijkheid bracht.

Vorige week dinsdag had de Catalaanse leider tijdens een toespraak in het Catalaanse parlement gezegd dat hij een mandaat had gekregen om van zijn regio een onafhankelijke staat te maken, maar dat hij die onafhankelijkheid enkele weken uitstelde om de dialoog met de centrale regering in Madrid kansen te geven. Madrid had daarop ter verduidelijking gevraagd of daarmee de Catalaanse onafhankelijkheid was uitgeroepen, maar in een ontwijkend antwoord stelde Puigdemont vandaag enkel dat de Catalaanse onafhankelijkheid de komende twee maanden het onderwerp moet vormen van onderhandelingen.

bron: Belga