“Deradicalisering is pure chaos”

Deradicalisering is pure chaos

De deradicalisering van Syriëstrijders in de gevangenissen is een complete chaos. Dat zegt Kamerlid Hans Bonte (sp.a) in Het Nieuwsblad en De Standaard, na een bezoek aan vier van de zeven Syriëstrijders uit Vilvoorde, waar Bonte burgemeester is, die in een Belgische gevangenis zitten. Er stelt zich volgens Bonte een algemeen probleem in onze gevangenissen. Het is niet meer van deze tijd hoe men met gedetineerden omgaat, aldus de sp.a’er. “Onze gevangenissen zijn een echte schande: bureaucratisch, overbevolkt en in erbarmelijke staat”.

Maar het oppositielid maakt zich ook zorgen over de deradicalisering van teruggekeerde Syriëstrijders. In de gevangenissen van Itter en Hasselt zijn daarvoor aparte deradicaliseringsvleugels voorzien. Maar volgens Bonte is het zeer onduidelijk welke criteria worden gehanteerd om te bepalen wie in die vleugel thuishoort.

Bovendien ziet Bonte dat verschillende diensten elkaar voor de voeten lopen. “Op den duur weten de gedetineerden niet meer bij wie ze waarvoor terechtkunnen”. De Vilvoordse burgervader vraagt van de federale regering duidelijkheid over zijn rol in het verhaal.

bron: Belga