Van den Broeck zwaait af in Sluitingsprijs

Jurgen van den Broeck rijdt morgen zijn laatste wedstrijd
Belga / K. Van Accom

Morgen neemt Jurgen Van den Broeck afscheid van het peloton. De Sluitingsprijs Putte-Kapellen is zijn laatste wedstrijd als profrenner. “Nu is het tijd voor iets anders.”

Van den Broeck kondigde zijn nakende afscheid vorige lente al aan, maar morgen is het zo ver. De laatste wedstrijd van het seizoen wordt ook zijn laatste wedstrijd tout court.

“Vorige winter kwam er een déclic”, herinnert de 34-jarige renner van LottoNL-Jumbo zich. “Ik zag ertegenop om op trainingskamp te trekken. Ook de komst van mijn zoon Vince speelde daarin mee. Ik zou hem weer een hele poos moeten missen. De lust om te trainen was ook sterk geminderd.”

“Tochten van vier uur beëindigde ik vroeger, en ik sukkelde in het voorjaar met mijn gewicht. Het trainen, het diëten en al wat rond het wielrennen hangt, was me ineens te veel geworden. Daarom heb ik toen besloten dat dit mijn laatste seizoen zou worden.”

Tourpodium

De Kempenaar kan terugblikken op een mooie carrière, waarin hij zich vooral toelegde op het rondewerk. In de Tour was hij zowat de enige Belg die de voorbije jaren een rol van betekenis kon spelen in het algemene klassement.

In 2010 haalde hij na de diskwalificaties van Alberto Contador en Dennis Menchov zelfs het podium. Twee jaar later haalde hij Parijs als vierde. Zijn enige profzege was een rit in de Dauphiné in 2011.

«Ik was geen veelwinnaar», erkent VDB, «maar ik werd ook Belgisch kampioen tijdrijden en wereldkampioen bij de junioren. Ik heb zeker geen spijt over mijn carrière. Ik heb mooie tijden beleefd.»

Na afloop van de Sluitingsprijs wordt Van den Broeck morgenavond uitgebreid in de bloemen gezet.