Trump schendt zélf nucleair akkoord, zegt Teheran

Trump schendt zélf nucleair akkoord
Trump schendt zélf nucleair akkoord

Met zijn toespraak over het nucleair akkoord met Iran schendt de Amerikaanse president Donald Trump zélf dat akkoord. Dat zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, in een interview. Hij dreigt met “vergeldingsmaatregelen”. Trump kondigde vrijdag aan dat hij het akkoord niet zal “certifiëren” omdat Iran “de geest” van de tekst met de voeten zou treden. “De verklaringen van Trump zijn in tegenspraak met artikels 26, 28 en 29 van het nucleair akkoord” van 2015, zegt Zarif. Hij heeft de Europese hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Federica Mogherini, die de opvolging van het akkoord coördineert, naar eigen zeggen al negen brieven geschreven over de Amerikaanse “problemen en schendingen” en zal haar na Trumps toespraak een tiende keer aanschrijven.

De artikels die Zarif citeerde beschrijven de “goede wil” van de ondertekenaars en het feit dat de VS “zich onthoudt van nieuwe sancties” tegen Iran. “Wat voor ons belangrijk is, is dat de Verenigde Staten de opschorting van de sancties vernieuwen”, anders “zal de Islamitische Republiek vergeldingsmaatregelen nemen”, aldus Zarif. Trump vroeg het Amerikaanse Congres vrijdag nieuwe sancties mogelijk te maken.

Na Trumps toespraak zei de Iraanse president Hassan Rohani al dat het nucleair akkoord “robuuster (is) dan deze man denkt”. “Nu wil hij (Trump) het nucleair akkoord samen met het Congres wijzigen. Maar dat zal niet gebeuren”, zei het Iraanse staatshoofd.

Bron: Belga