Tillerson nuanceert Trumps uithaal naar Iran

Tillerson nuanceert Trumps uithaal naar Iran
Tillerson nuanceert Trumps uithaal naar Iran

De Verenigde Staten willen niet uit het nucelaire akkoord met Iran stappen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gezegd. Ook president Donald Trump is die mening toegedaan, zette Tillerson de puntjes op de ‘i’ tijdens een interview op nieuwszender CNN.

President Trump verklaarde vrijdag in een toespraak dat hij het nucleaire akkoord met Iran – dat nog onder zijn voorganger Barack Obama werd onderhandeld – niet zou certifiëren. Hij stelde ook harde sancties in het vooruitzicht. De toespraak veroorzaakte een storm van kritiek in binnen- en buitenland, en ook zijn eigen buitenlandminister is het niet helemaal eens met die versie van de feiten, bleek zondag.

Op CNN verklaarde Tillerson dat zowel hij als president Trump geen nieuwe sancties tegen Teheran wenst die het akkoord in gevaar zouden kunnen brengen. Hij benadrukte wel dat het verdrag “tekortkomingen en zwakheden” bevat. Die willen de VS opgelost zien in nieuwe onderhandelingen met Iran en de andere betrokken grootmachten, luidde het.
Trump wil overigens ook een diplomatieke oplossing voor het aanhoudende conflict met Noord-Korea, meent Tillerson. “De diplomatieke mogelijkheden worden verder uitgespit, tot de eerste bom valt”, klonk het stellig.

De buitenlandminister kwam tot slot nog terug op de geruchten over persoonlijke problemen tussen de president en hijzelf. Tillerson zou Trump vorige week een “verdomde debiel” hebben genoemd, maar daar wilde hij vandaag niet op terugkomen. “Dit zijn de destructieve spelletjes van Washington. Die vraag verdient zelfs geen antwoord”, klonk het. Tillerson wilde wel kwijt dat Trump een “zeer unieke president” is. “Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat iedereen hem beschouwt als de meest unieke president in de moderne geschiedenis.”

Bron: Belga