‘Bagdad geeft uitstel aan Koerdische troepen voor terugtrekking uit Kirkoek’

De Koerdische troepen, de peshmerga, hebben van de Iraakse regering 24 uur uitstel gekregen om zich terug te trekken uit de olierijke provincie Kirkoek. Tijdens die periode moeten de Iraakse en Koerdische president, Foead Massoem en Massoed Barzani, elkaar ontmoeten. Dat meldt een Koerdische verantwoordelijke, die anoniem wenste te blijven. De spanningen tussen de centrale regering in Bagdad en Erbil lopen sinds het Koerdisch onafhankelijkheidsreferendum op. Vrijdag namen Iraakse troepen al opnieuw gebieden in die de Koerden in juni 2014 konden veroveren dankzij de chaos die ontstaan was na de opmars van Islamitische Staat. De Iraakse tanks en pantserwagens konden voor het weekend ongestoord oprukken terwijl de peshmerga zich terugtrokken in noordelijke richting.
De Koerdische strijdkrachten hadden initieel tot 1 uur zondagochtend (Belgische tijd) gekregen om Kirkoek te verlaten en zich terug te trekken tot achter de grenzen van het gebied dat ze tot juni 2014 in handen hadden. De deadline was dus afgelopen, maar in de vroege ochtend was er nog geen enkel incident gesignaleerd.
Zondagochtend is in de provincie Souleimaniyeh een ontmoeting gepland tussen de beide presidenten en vertegenwoordigers van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Dat is de partij van de Iraakse president Massoem, zelf een Koerd, en de belangrijkste rivaal van Barzani’s Koerdische Democratische Partij (KDP). Volgens de bron is er bijkomend uitstel van 24 uur voor de terugtrekking.
Het was in Kirkoek dat op 25 september, de dag van het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum, de spanningen het hoogst opliepen. Over Kirkoek ruziën Bagdad en Erbil al jarenlang.

Bron: Belga