Nafi Thiam grijpt naast titel Europese Atlete van het Jaar

Nafi Thiam grijpt naast titel Europese Atlete van het Jaar

De Griekse polsstokspringster Katerina Stefanidi (27) is zaterdag verkozen tot Europese Atlete van het Jaar op het gala van de Europese atletiekfederatie (EAA) in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Nafi Thiam behoorde tot de vier genomineerden. Bij de mannen ging de trofee naar de Duitse wereldkampioen speerwerpen Johannes Vetter, die de opvolger is van de Britse langeafstandsloper Mo Farah. Olympisch kampioene Stefanidi veroverde afgelopen zomer in Londen de wereldtitel, nadat ze eerder dit jaar op het EK indoor in Belgrado ook al goud had gepakt. De Griekse kreeg de voorkeur op Thiam en nog twee andere regerende wereldkampioenen in hun discipline: de Russin Maria Lasitskene (hoogspringen) en de Poolse Anita Wlodarczyk (hamerslingeren).
De 23-jarige Thiam, vorig jaar uitgeroepen tot ‘rijzende ster’, kroonde zich deze zomer in Londen tot wereldkampioene in de zevenkamp. Goed twee maanden eerder had de olympisch kampioene van Rio in het Oostenrijkse Götzis op de Hypomeeting met 7.013 punten voor het eerst de kaap van 7.000 punten gerond, en dat als vierde atlete ooit. In het voorjaar behaalde Thiam in de vijfkamp goud op het EK indoor.
Vorig jaar ging de titel van Europese Atlete van het Jaar naar de Spaanse hoogspringster Ruth Beitia.
Thiam kan op 24 november nog in de prijzen vallen, wanneer de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) zijn Atlete van het Jaar bekendmaakt. De Belgische staat op de shortlist van tien genomineerden.

bron: Belga