Debuutprijs Bronzen Uil gaat naar ‘De afwezigen’ van Lieke Kézér

De Bronzen Uil 2017, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, gaat naar ‘De afwezigen’ van de Nederlandse schrijfster Lieke Kézér. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt op het literair festival Het Betere Boek in Gent. “Het is een troostende blues song”, stelde juryvoorzitter Jos Geysels. Volgens de jury, waarvan ook Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke deel uitmaakten, ontroert ‘De afwezigen’ zonder sentimenteel te worden en beklijft het zonder moraliserend te zijn. “Door de zorgvuldig opgebouwde perspectiefwisselingen en een hoog tempo wordt de lezer betrokken bij personages die zich stotterend, haperend, snuivend en soms opportunistisch door een heftig leven worstelen. De auteur slaagt erin de donkere thematiek met de troost en de schoonheid van de muziek te verzachten”, aldus het juryrapport.
Kézér ontvangt een bronzen beeld van een uil en 5.000 euro. Vorig jaar won Lize Spit de prijs met haar debuut ‘Het smelt’. De andere genomineerden voor De Bronzen Uil waren John-Alexander Janssen met ‘Een verhaal uit de Zonnestad’, Gerrit Janssens met ‘Twaalf’, Emy Koopman met ‘Orewoet’, Haro Kraak met ‘Lekhoofd’, Dimitri Leue met ‘Het Lortchersyndroom’ en Elise Wuyts met ‘De studente’.
Het literair festival Het Betere Boek focuste dit jaar op Rusland. “De zevende editie was opnieuw een succes met twee nieuwe locaties in Gent: de Minardschouwburg en de oude stadsbib aan de Zuid”, zegt directeur Ellen Buntinx van het organiserende Willemsfonds. “Curator Johan de Boose koos voor een multidisciplinaire insteek: theater, film, beeldende kunst, muziek, poëzie en literatuur kwamen allemaal aan bod. De Boose nodigde een veertigtal nationale en internationale gasten uit, elk met een eigen link met Rusland.”
De Publieksprijs van De Bronzen Uil ging naar John-Alexander Janssen.

bron: Belga