Brussel krijgt met “Brunelleke” een vrouwelijke versie van het ketje

Brussel krijgt een vrouwelijke versie van het bekende Brusselse ketje. “Brunelleke”, volgens de initiatiefnemers van Brussel Mon Amour “het zusje van het ketje”, moet een ambassadrice worden voor het Nederlands in de hoofdstad. Het figuurtje werd zaterdagnamiddag voorgesteld, als afsluiter voor de eerste editie van de “Week van het Nederlands in Brussel”.
De lancering van Brunelleke past in een educatief project, dat in de loop van het jaar verder wordt uitgerold. Zo moet het figuurtje, dat volgens Brussel Mon Amour-coördinator Dr. Guy Alois Magnus “multicultureel” is, in de verschillende deelgemeenten van de hoofdstad uitleg komen geven over zaken als geschiedenis en taal.

Brussel Mon Amour wil met het project vooral “nieuwe kansen creëren voor nieuwe Brusselaars”, zegt Magnus, “om het Nederlands te leren en ook te gebruiken”. De organisatie wil daarnaast ook de band tussen Brussel en het Nederlandse taalgebied versterken, en de vertegenwoordiging van het Nederlandstalige Brussel in het buitenland promoten, “al is het zeker niet de bedoeling om te polariseren tegen het Frans.”

De eerste “Week van het Nederlands” kwam er op initiatief van de Nederlandse Taalunie en vond plaats van 7 tot 14 oktober. De Nederlandstalige fracties in het Brusselse parlement hebben zaterdagmiddag nog hun steun toegezegd aan een jaarlijkse herhaling van het initiatief, bevestigt Magnus nog.

bron: Belga