Bagdad geeft Koerdische troepen in Kirkoek tot zaterdagnacht om zich terug te trekken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraakse regering heeft de Koerdische troepen in de olierijke provincie Kirkoek tot zaterdagnacht de tijd gegeven om zich terug te trekken. Dat zegt een Koerdische verantwoordelijke. De Iraakse premier Haider al-Abadi en de Koerdische autoriteiten zeggen beiden dat ze niet op een confrontatie uit zijn, maar de Verenigde Staten roepen op tot kalmte. Vrijdag namen Iraakse troepen al opnieuw gebieden in die de Koerden in juni 2014 konden veroveren dankzij de chaos die ontstaan was na de opmars van Islamitische Staat. De Iraakse tanks en pantserwagens konden voor het weekend ongestoord oprukken terwijl de Koerdische Peshmerga zich terugtrokken in noordelijke richting.

De Koerdische strijdkrachten hebben nu tot 1 uur zondagochtend (Belgische tijd) gekregen om Kirkoek te verlaten en zich terug te trekken tot achter de grenzen van het gebied dat ze tot juni 2014 in handen hadden. Het was ook in Kirkoek dat op 25 september, de dag van het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum, de spanningen het hoogst opliepen. Over Kirkoek ruziën Bagdad en Erbil al jarenlang.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis wil "de zaken kalmeren" en vraagt Koerden en Irakezen om de "vijand" niet uit het oog te verliezen. Daarmee verwijst hij naar IS, waar Washington al in 2014 een internationale coalitie tegen verzamelde.

Bron: Belga