Antwerpen verwacht volgende week 1.500 experts voor Europees gezondheidscongres

Van 16 tot en met 20 oktober verzamelen ongeveer 1.500 gezondheidsexperts uit de hele wereld in Antwerpen voor een tweejaarlijks wetenschappelijk congres over tropische geneeskunde en internationale gezondheid. Op de conferentie, onder meer georganiseerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), worden onder meer nieuwe resultaten voorgesteld in de strijd tegen verschillende bekende en minder bekende (tropische) ziektes. Het congres vindt plaats in het vernieuwde Flanders Meeting & Convention Center Antwerp en heeft als motto ‘Wetenschap van wereldklasse voor wereldwijde gezondheid’. “Er zullen heel wat zaken aan bod komen”, zegt ITG-woordvoerder Roeland Scholtalbers. “In meer dan honderd wetenschappelijke sessies worden nieuwe inzichten voorgesteld in het onderzoek en de bestrijding van malaria, tropische parasieten en virussen, bacteriële ziekten en antibioticaresistentie. Zo worden er bijvoorbeeld studieresultaten voorgesteld voor de eerste medicatie in pilvorm tegen slaapziekte.”

Er wordt voorts gekeken naar hoe Europese Instituten voor Tropische Gezondheid meer gestuurd kunnen worden door expertise uit het Zuiden. Ook bredere thema’s zoals migratie, toegang tot zorg, gezondheidsfinanciering en chronische ziekten komen aan bod. Op woensdag 18 oktober gaat bovendien de film “Heart Of The Matter” over het werk van de Belgische onderzoeker Peter Piot in première.

Het ITG is tevreden dat het congres, dat aan haar tiende editie toe is, naar ons land komt. “België is een klein land dat in de wereldgezondheid met de groten kan wedijveren. Samen met experts uit alle windstreken zoeken we naar nieuwe kennis van, en oplossingen voor gezondheidsproblemen in het Zuiden en hun wereldwijde impact. Het congres draait om wetenschappelijke vooruitgang en het inzetten van die kennis voor het welzijn van iedereen, in het bijzonder de kansarme bevolkingen in het Zuiden”, zegt ITG-directeur Bruno Gryseels, die het congres tevens voorzit.

bron: Belga