Gent lanceert digitaal inschrijvingssysteem voor middelbare scholen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent zullen ouders niet langer moeten kamperen aan de schoolpoort of bellen om zich in te schrijven in het secundair onderwijs. Alle middelbare scholen organiseren hun inschrijvingen voortaan op een onlineplatform, waar ouders 1 maand lang de school van hun voorkeur kunnen invoeren. Zo wil schepen van Onderwijs Elke Decruynaere voorkomen dat het inschrijvingsproces leidt tot excessen aan de schoolpoort. "In het verleden zagen we duw- en trekwerk bij de ouders. Sommigen schakelden een advocaat in of namen een week vakantie om hun kind in te schrijven." Dit schooljaar waren 13 Gentse middelbare scholen, vooral ASO, vanaf de eerste inschrijvingsdag volzet en moesten leerlingen geweigerd worden. "Ouders verdienen een goede oplossing", zegt Decruynaere. "Al dring ik er bij de Vlaamse overheid vooral op aan om de capaciteit in het secundair onderwijs uit te breiden."

Door het systeem is er geen tijdsdruk bij de ouders. Die krijgen 3 weken de tijd om een lijst met scholen van hun voorkeur in te voeren. Een computergestuurd proces wijst daarna de leerlingen toe. Indien er te veel gegadigden zijn, worden plaatsen toegekend volgens het loterij-principe. "Die willekeur was er vroeger ook, maar dit systeem is rechtvaardiger. We mogen van de Vlaamse overheid trouwens bij de verdeling van die plaatsen geen rekening houden met bijvoorbeeld de afstand tussen de school en het ouderlijk huis", legt Decruynaere uit.

Het Gentse stadsbestuur implementeert daarom, na het lager onderwijs, ook een online-inschrijvingssysteem voor het middelbaar onderwijs. De scholen van alle onderwijsnetten nemen deel aan het systeem. "In afwachting van een centraal aanmeldingssysteem voor heel Vlaanderen hebben we als lokale overheid ervoor gekozen om de inschrijvingen zelf te organiseren. Dit overlaten aan de individuele schoolbesturen zou meer tijd vragen en geld kosten", aldus Decruynaere. Het systeem is gebaseerd op het online-inschrijvingsplatform in Antwerpen. De stadsbesturen sloegen de handen in mekaar om de kosten te drukken.

De aanmeldingsperiode voor het schooljaar 2018-2019 loopt van 2 februari tot en met vrijdag 23 februari 2018. Ouders die hun kind in die periode niet hebben ingeschreven, kunnen zich vanaf 5 maart nog steeds rechtstreeks op de school inschrijven.

bron: Belga