Duizenden Amsterdammers brengen laatste groet aan overleden burgemeester

Duizenden Amsterdammers brengen laatste groet aan overleden burgemeester
Duizenden Amsterdammers brengen laatste groet aan overleden burgemeester

Aan het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam staan duizenden mensen in de rij om een laatste groet brengen aan de overleden burgemeester Eberhard van der Laan. “Ik heb anderhalf uur in de rij gestaan, maar als het zes uur was geweest had ik het ook gedaan”, zei een emotionele Louis Dona uit Amsterdam-Noord. “Die man heeft dit verdiend.”
Eenmaal binnen krijgen mensen koffie en kunnen ze hun condoleances achterlaten. Op de muren prijken foto’s van de burgemeester en ‘zijn’ Amsterdammers. Daarnaast leggen de Amsterdammers nog vele bloemen en kaartjes neer.
Tijdens het publieke afscheid houden Amsterdammers afwisselend in tweetallen de wacht bij zijn kist in het Koninklijk Concertgebouw. Zo is er een erewacht van Amsterdamse veteranen, de politie, daklozen, gemeentehandhavers en ‘nachtvlinders’ Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

“Ik ben heel verdrietig”, zegt Ben van Heyningen, wanneer hij met tranen in zijn ogen naar buiten komt. “Van der Laan heeft heel veel voor me betekend. Zijn dood is een heel groot verlies voor de stad.”
Van der Laan stierf vorige week donderdag aan de gevolgen van longkanker. Zaterdag is er een afscheidsdienst voor genodigden, eveneens in het Concertgebouw. Daarna wordt hij in besloten kring begraven.

Bron: Belga