Pendelaar Fien Lanckriet: “Ik wil de nieuwe Jani worden”

Foto Charlotte De Cort

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Fien Lanckriet, een 17-jarige studente Wiskunde Wetenschappen.

ZICHT

Al van kleins af aan koester ik een grote passie voor mode. Ondertussen ben ik daar heel ambitieus in: ik zou wel de nieuwe Jani Kazaltzis willen worden! Op school zie je altijd dezelfde schoenen, broeken, jassen en trends terugkeren, maar ik zou het geweldig vinden als iedereen zijn eigen ding zou doen. Zelf experimenteer ik heel graag met mijn outfits, maar voor mij draait het niet rond ‘dress to impress’. Ik heb eerder een ‘je m’en fous’-gevoel: als iemand mijn jas lelijk vindt, dan gaat dat mijn mening niet beïnvloeden.

GEHOOR

Als danseres is muziek mijn leven. Ik ben altijd een heel introvert meisje geweest, maar zodra ik op een podium sta en er muziek door de boxen speelt, verander ik meteen in een diva. In muziek en dans kan ik ook veel meer emotie leggen dan in woorden. Als ik mij goed voel, dan kan ik mij helemaal laten gaan in hiphop. Improviserend dansen op jazz kan dan weer tot tranen toe zijn.

SMAAK

Ik ben een echte Bourgondiër. Als ik bijvoorbeeld een stuk moelleux in mijn mond steek, dan heb ik een glimlach tot achter mijn ogen. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen om te genieten want we beseffen niet meer hoe speciaal het eigenlijk is om zoveel lekkers te kunnen eten. Op restaurant ben ik mij er ook van bewust dat lang niet iedereen zich dat kan permitteren. Thuis heb ik geleerd om altijd nieuwe dingen te proeven, dus eet ik werkelijk alles.

REUK

Hoewel ik minstens vier keer per week ga oefenen in dezelfde danszaal, ruik ik iedere keer opnieuw de geur van zweetvoeten wanneer ik toekom. Toch is het een plaats waar ik thuiskom. Daardoor heb ik een haatliefde-relatie met die zaal. Het is zoals de geur in een binnenspeeltuin voor kinderen: de geur weegt niet op tegen het plezier, en dat maakt het de moeite waard om de stank te verduren.

TAST

Ik vind dat veel mensen meer zouden moeten knuffelen. We onderschatten hoe belangrijk dat is! Als ik mij slecht voel, dan kan een stevige knuffel echt wonderen doen: je voelt de pijn een beetje weggaan. Zelf ben ik opgevoed met knuffels. Mijn ouders zijn gescheiden, maar als ik bij mijn papa aankom na een week dan geeft hij mij een stevige knuffel omdat hij mij gemist heeft. Net hetzelfde gebeurt dan als ik een weekje later weer bij mama ben.

ZESDE ZINTUIG

Ik ben een echte perfectionist, en bijzonder ambitieus. The sky is the limit! Op school ben ik niet blij met een negen op tien, bij wijze van spreken. Dat brengt best veel stress met zich mee. Gelukkig kan ik die stress achterwege laten tijdens het dansen. Dan besef ik: perfect zijn hoeft helemaal niet.

Tekst en foto Charlotte De Cort