Groep vlinders is zo groot dat radar hem oppikt

Een weerradar van de Amerikaanse Nationale Weather Service (NWS) heeft vorige week een kleurrijke vlek ontdekt. Het bleek om de gezamenlijke trektocht van duizenden vlinders te gaan.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van het NHS detecteren eerst een oranje vlek op de radar. Instinctief dachten ze aan migrerende vogels, maar de vlek ging de verkeerde kant uit. Daarom vroegen ze het aan hun volgers op Twitter en die kwamen met een passend antwoord.

110 kilometer aan vlinders

Het bleek om 110 kilometer lange groep vlinders te gaan. Distelvlinders, om exact te zijn. Een groep van die grootte is uitzonderlijk. "We hebben zo'n vlek al een tijdje niet meer gezien", aldus meteoroloog Paul Schlatter van het NWS aan BBC.

De distelvlinders zijn de afgelopen weken in grote getale neergestreken op de Amerikaanse stad Denver. De soort kan in heel het Amerikaanse vasteland teruggevonden wordt. De dieren trekken meestal naar het noorden van Mexico en zuidwesten van de VS als de winter nadert.

 

Amazing! The Painted Lady butterfly migration thru Denver @botanic #butterflies #denver pic.twitter.com/MqQ2BE0sEI

— kiki cannon (@kikidenver) 5 oktober 2017

 

Look at what's flying into Denver! Radar from last hour showing what we believe to be birds. Any bird experts know what kind? #ornithology pic.twitter.com/EAqzdMwpFU

— NWS Boulder (@NWSBoulder) 3 oktober 2017