Zorgnet-Icuro pleit voor “kwaliteitslabel” voor woonzorgcentra

Zorgnet-Icuro pleit voor "kwaliteitslabel" voor woonzorgcentra

Zorgnet-Icuro, de koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen in Vlaanderen, pleit voor een “kwaliteitslabel of keurmerk” voor woonzorgcentra. De organisatie doet dit naar aanleiding van de Pano-reportage van woensdagavond waarin pijnpunten uit de commerciële woonzorgcentra aan het licht kwamen. Zorgnet-Icuro wil dat mensen voor een woonzorgcentrum kunnen kiezen op basis van “objectieve kwaliteitscriteria”. Maar de organisatie gaat vandaag nog een stapje verder. “De afgelopen jaren lieten nagenoeg alle Vlaamse ziekenhuizen zich doorlichten door een externe instantie, waarna ze een officieel internationaal kwaliteitslabel of ‘keurmerk’ ontvingen. Die beweging moet nu doorgetrokken worden naar de woonzorgcentra”, zegt de koepel.

De informatie die zo wordt verzameld, moet vervolgens worden samengebracht op een gebruiksvriendelijke website. “Op die manier kunnen we vermijden dat kwetsbare ouderen de dupe worden van een schone façade of aantrekkelijke radiospots. We vragen ook dat Zorginspectie zijn rol voluit speelt: woonzorgcentra die herhaaldelijk falen op essentiële kwaliteitscriteria dienen aangepakt te worden en hun erkenning te worden ontnomen.”

Zorgnet-Icuro pleit daarnaast voor meer financiële transparantie bij de woonzorgcentra, en kijkt daarvoor opnieuw naar de eigen sector. “Er is nog steeds geen door de overheid opgelegd uniform boekhoudschema, zoals dat bij de ziekenhuizen al jaren het geval is. Daardoor zijn er geen vergelijkingen mogelijk in financieringsstromen, winsten, dagprijzen voor de bewoners, …”

De koepel laat ook weten dat het achter het voorstel van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) staat om een protocolakkoord af te sluiten met de sector.

bron: Belga