Vlaanderen trekt 200.000 euro uit voor Rohingya-vluchtelingen

Vlaanderen trekt 200.000 euro uit voor Rohingya-vluchtelingen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois kent een subsidie toe van 200.000 euro aan het Rode Kruis Vlaanderen voor hulpverlening aan de toenemende stroom Rohingya-vluchtelingen naar Bangladesh. Sinds augustus is er een escalatie van het geweld in de staat Rakhine in Myanmar, waar de Rohingya, een etnische minderheid, leven. Het geweld zorgt voor een enorme instroom van vluchtelingen in Bangladesh. Er hebben nu meer dan 500.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, de grens overgestoken.

“Een van de belangrijkste humanitaire prioriteiten is toegang tot veilig water en sanitair voor nieuw aangekomen vluchtelingen”, zegt Bourgeois. “Met deze Vlaamse bijdrage biedt het Rode Kruis steun aan 3.000 gevluchte gezinnen of 15.000 personen in Bangladesh. Deze gezinnen worden er verder geholpen met essentiële noodhulpgoederen zoals jerrycans, emmers en hygiënekits.”

Vlaams parlementslid Güler Turan is tevreden met de middelen die Bourgeois vrijmaakt. “We kunnen niet blijven toekijken terwijl de vluchtelingenstroom van Rohingya naar Bangladesh blijft aanzwellen”, zegt ze.

bron: Belga