Vlaamse en Hollandse meesters voor museum in Boston

Vlaamse en Hollandse meesters voor museum in Boston
Vlaamse en Hollandse meesters voor museum in Boston

Het Museum of Fine Arts in Boston krijgt in de toekomst van privéverzamelaars 113 werken van 76 Hollandse en Vlaamse zeventiende-eeuwse kunstenaars. Daaronder is ‘Portret van Aeltje Uylenburgh’, dat Rembrandt in 1632 maakte, vertelt de Amerikaanse kunsttempel. Dat brengt het aantal Rembrandts van dat museum op zes.
Het gaat om schenkingen van twee stellen, de Van Otterloos en de Weatherbies, die hun verzamelingen deze week definitief hebben toegezegd. Ze willen het museum ook fondsen geven voor een centrum voor Nederlandse kunst en een forse bibliotheek voor nadere studie.

Een aantal schilderijen, 42, is nu alvast enige tijd in het museum te zien. Het museum is dolgelukkig. De Rembrandt zou een van de beste portretten van het genie zijn dat nog in privéhanden was. Door de toezeggingen verdubbelt de collectie Hollandse en Vlaamse werken in het museum in Boston. De zodanig verrijkte collectie wordt zo “groter dan de som der delen”, zeggen ze daar.

Het gaat volgens het museum om goed geconserveerd werk van onder andere Jan Steen, Hendrick Avercamp, Pieter Saenredam, Aelbert Cuyp, Gerrit van Honthorst, Jacob van Ruisdael, Peter Paul Rubens, Jan Brueghel de Oude en Gerrit Dou. De schilderijen zijn niet alleen portretten maar ook landschappen, genrestukken, zeegezichten, stadsgezichten en stillevens. Ze zijn over tientallen jaren bijeengebracht door de verzamelaars.

Bron: Belga