Onderhandelingen over brexit-factuur “in een impasse”

Onderhandelingen over brexit-factuur "in een impasse"

De onderhandelingen over de financiële afwikkeling van het Britse vertrek uit de Europese Unie verkeren “in een impasse”. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier vandaag gezegd. Barnier kan de Europese staatshoofden en regeringsleiders dan ook niet aanbevelen om het licht op groen te zetten voor gesprekken over de toekomstige handelsrelaties. Volgende week maken de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een top in Brussel een eerste balans op van de brexit-onderhandelingen. Barnier zal hen inlichten dat er sinds de start van de gesprekken in juni niet “voldoende vooruitgang” is geboekt in de gesprekken over de boedelscheiding. Dat is voor de Europeanen een voorwaarde om de tweede onderhandelingsfase in te luiden, over de toekomstige relaties.

Met name het vereffenen van de rekeningen van het Britse lidmaatschap blijft een groot obstakel. “We zitten in deze kwestie in een impasse die bijzonder zorgwekkend is, zowel voor duizenden projecten als voor de belastingbetalers”, zo verklaarde Barnier na afloop van de vijfde onderhandelingsronde op een persconferentie met de Britse brexit-minister David Davis.

Ondanks de moeizame gesprekken gelooft Barnier dat beide partijen de komende twee maanden “beslissende vooruitgang” kunnen boeken. Davis sprak alvast de hoop uit dat de Europese leiders komende week het onderhandelingsmandaat van Barnier willen versoepelen.

bron: Belga