Human Rights Watch hekelt folterpraktijken in Turkse politiecellen

Human Rights Watch hekelt folterpraktijken in Turkse politiecellen
Human Rights Watch hekelt folterpraktijken in Turkse politiecellen

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft talrijke gevallen van “folterpraktijken en ontvoeringen” door de Turkse politie gedocumenteerd en uitleg geëist. Er zijn aanwijzingen dat folteringen en mishandelingen in politiehechtenis in Turkije “een wijdverbreid probleem” zijn geworden, klinkt het in het vandaag gepubliceerde rapport met de titel “In Custody: Police Torture and Abductions in Turkey” (“In hechtenis: Folteringen en ontvoeringen door de politie in Turkije”). Getuigen berichtten over mishandeling door de politie, seksueel misbruik of met de bedreiging ervan. Vele arrestanten worden gedwongen zich uit te kleden. Meestal gaat het om mensen die ervan beschuldigd worden banden te hebben met terreurorganisaties of betrokken te zijn bij de couppoging van juli 2016. In veel gevallen heeft de politie bekentenissen willen afdwingen.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan had weliswaar “nultolerantie voor folterpraktijken” beloofd, maar er blijft een “klimaat van straffeloosheid” voor folteringen en mishandelingen heersen, klinkt het in het rapport. De zaken moeten dringend onderzocht en de praktijken een halt toegeroepen worden.

In het rapport worden elf gevallen van de afgelopen zeven maanden gedocumenteerd, die een voorbeeld vormen voor wat arrestanten moeten doorstaan. Ze zijn gebaseerd op getuigenissen van advocaten, familieleden, gerechtelijke documenten en interviews met twee betrokkenen. HRW roept de Turkse regering ook nog eens op alle gevallen van ontvoering van ambtenaren te onderzoeken, wat de organisatie in augustus al eens had aangekaart.

Bron: Belga