Erdogan: “VS offeren strategisch bondgenootschap met Turkije op”

Erdogan:
Erdogan: "VS offeren strategisch bondgenootschap met Turkije op"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw scherp uitgehaald naar de Verenigde Staten na het opschorten van de visumregelingen tussen beide landen. Hij verweet de Amerikaanse regering vandaag in een toespraak voor gouverneurs het strategisch bondgenootschap met Turkije voor de “brutale houding van een ambassadeur” op te offeren. Dat is “onaanvaardbaar”. Erdogan maakt al dagen de Amerikaanse ambassadeur in Ankara, John Bass – die volledig wordt geruggensteund door het Witte Huis – voor de crisis tussen Turkije en de Verenigde Staten verantwoordelijk. De VS hadden zondag het verlenen van visa in hun vestigingen in Turkije voor onbepaalde duur opgeschort. Aanleiding vormt de arrestatie van een Turkse medewerker van het Amerikaans consulaat in Istanboel vorige week. De Turkse regering reageerde op de maatregel van de VS door eveneens geen visa meer te verstrekken aan Amerikaanse staatsburgers.

Erdogan zei voorts dat Turkije geen tribale staat is, dat moeten de VS accepteren. “Indien jullie dat niet aanvaarden, dan is dat jammer. Wij zijn niet van jullie afhankelijk”. Hij kondigde bovendien aan dat de Turkse politie geen dienstwapen van het Amerikaanse merk Sig Sauer meer zal gebruiken.

Inmiddels zei de Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gül volgens het staatspersbureau Anadolu dat de gearresteerde consulaire medewerker vanaf vrijdag de mogelijkheid krijgt een advocaat te raadplegen. De VS hadden dat dinsdag geëist.

Bron: Belga