Enkel Frankrijk krijgt meer Europese cultuursubsidies dan België

Enkel Frankrijk krijgt meer Europese cultuursubsidies dan België

Enkel Frankrijk kreeg vorig jaar meer Europese cultuursubsidies dan België. Dat bleek vandaag uit het antwoord van Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) op een vraag van parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Creative Europe is het Europese kaderprogramma voor steun aan cultuur aan media. In de periode 2014-2016 werden 27 Belgische projecten geselecteerd, voor een totaalbedrag van 12,4 miljoen euro. Daarnaast namen 63 Belgische organisaties deel als partner in een Europees samenwerkingsverband. Zij kregen 4,7 miljoen euro.

Het slaagpercentage van de Belgische projecten bedroeg 5,74 procent. Enkel Frankrijk slaagde er vorig jaar in om meer cultuursubsidies binnen te halen. Ons land kreeg in de periode 2014-2016 ook 23,8 miljoen euro Europese mediasubsidies en stond daarmee op de vijfde plaats.

“Deze extra subsidie bovenop de steun vanuit het Vlaams Audiovisueel Fonds is broodnodig voor de producenten om hun project op de internationale markt te krijgen”, zegt Gatz. “Zulke internationalisering en professionalisering is duidelijk aan te tonen door een Vlaamse serie als Salamander, seizoen 2, die als eerste grote Vlaams productie 500.000 euro subsidie binnenhaalde.”

bron: Belga