Boeren dreigen op straat te komen tegen te lage prijzen in de supermarkt

Boeren dreigen op straat te komen tegen te lage prijzen in de supermarkt

Er dreigen nieuwe acties van de landbouwers tegen de erg lage prijzen in de supermarkt, in het bijzonder van rundvlees. Daarvoor waarschuwt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. “Het water staat veel rundveehouders aan de lippen.” Door de zware concurrentie tussen de supermarkten, komt er steeds meer druk op de producenten van vooral verse voeding. “De wedijver om de consument heeft een impact op de prijszetting”, aldus Vandamme. Die prijsdruk komt uiteindelijk terecht bij de de producent, de zwakste schakel in de keten.

Het Algemeen Boerensyndicaat wijst met een beschuldigende vinger naar de supermarkten. “Iedereen weet van waar de druk op de prijzen komt”, zegt Vandamme. Zo verwacht hij weinig goeds van de steeds groter worden Nederlandse invloed van Ahold bij Delhaize.

De situatie is het meest nijpend bij de rundveehouderij, die het al jaren slecht doet. “Ik kreeg de voorbije dagen verscheidene telefoontjes van rundveehouders. Het water staat die mensen aan de lippen. Ze zijn al jaren verlieslatend.”

De kans is groot dat daarom acties zullen worden gevoerd. “Dat kan heel snel gaan. De roep om acties vanuit die sector is erg groot”, aldus Vandamme. Als er actie zal worden gevoerd, betekent dat wellicht dat het opnieuw tot blokkades van supermarkten zal komen. “De tractoren zullen van stal worden gehaald”, aldus nog Vandamme. Volgende week staat overleg gepland met de vleessector.

Niet alleen supermarkten, ook de consumenten hebben volgens hem schuld aan de prijzendruk. “Als de consumenten bereid zouden zijn een paar eurocenten meer te betalen voor hun vlees zou dat voor de boeren al een verschil kunnen maken.”

bron: Belga