Beheersvennootschappen moeten nog 600 miljoen euro uitbetalen

Beheersvennootschappen moeten nog 600 miljoen euro uitbetalen

Beheersvennootschappen moeten nog liefst 600 miljoen euro aan auteursrechten uitbetalen aan auteurs en artiesten. Dat bedrag loopt bovendien elk jaar op. Dat meldt minister van Economie Kris Peeters (CD&V), die op een plan broedt om die achterstand weg te werken. Wie gebruikt maakt van artistieke werken, zoals muziek, afbeeldingen of teksten, moet daarvoor auteursrechten betalen. Beheersvennootschappen innen die rechten en storten ze door aan de auteurs en artiesten. De bekendste beheersvennootschap is Sabam, die instaan voor 46,7 procent van de inningen. In 2015 werd voor 275,3 miljoen euro aan auteurs- en naburige rechten geïnd.

Maar met dat doorstorten blijkt een en ander mis te lopen. Alle auteursrechtenverenigingen samen moeten immers nog 600 miljoen euro uitbetalen. Bovendien nam dat bedrag op vier jaar tijd met 129 miljoen euro toe. “Dat zijn bijzonder grote bedragen. Auteurs en artiesten lopen ondertussen geld mis waar ze recht op hebben”, reageert minister Peeters.

Volgens de minister ligt een combinatie van oorzaken aan de basis van die grote achterstand. Hij wil ook niemand met de vinger wijzen. Peeters voerde eerder dit jaar nog een hervorming door, die begin 2018 in werking treedt. Hij heeft intussen de controledienst gevraagd na te gaan hoe de uitbetaling kan verbeteren. Bovendien nodigt de vicepremier de beheersvennootschappen en vertegenwoordigers van auteurs en artiesten uit voor overleg.

bron: Belga