VS en Israël stappen uit Unesco

De Verenigde Staten en Israël trekken zich terug uit de Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ze vinden de organisatie «anti-Israëlisch». 
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, hebben nooit kunnen verteren dat de Unesco in 2011 Palestina toeliet als volwaardig lid. De Amerikanen zetten toen hun financiële bijdrage aan het VN-orgaan stop, en nu stappen ze er dus uit. Ook Israël maakte gisteren bekend eruit te stappen. De organisatie heeft, aldus Heather Nauert, de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een «vijandige houding tegenover Israël».

De definitieve uitstap volgt op 31 december 2018. Het State Department meldde dat de VS na die datum wel nog het statuut van waarnemer behouden. In een eerste reactie laat de Unesco weten het opstappen van de VS «grondig te betreuren».

Palestijnse staat

De erkenning van Palestina in 2011 was een belangrijke symbolische stap. Op die manier onderschreef de organisatie het bestaansrecht van een Palestijnse staat. De Palestijnen willen ook al lang lid worden van de Verenigde Naties zelf. Nu zijn ze waarnemend lid in de Algemene Vergadering. Ook daar is een meerderheid van de landen voorstander van een volwaardige erkenning, maar in tegenstelling tot de situatie in de Unesco, kunnen de VS die beslissing blokkeren. Het is immers de Veiligheidsraad, waar de Amerikanen vetorecht hebben, die een nieuw lid moet voordragen.

Hebron

De Unesco is vooral bekend van zijn inzet voor werelderfgoed, maar strijd ook tegen extremisme, tegen armoede, voor goed onderwijs, toegang tot drinkwater, vrouwenrechten, persvrijheid en heel wat andere thema's. De voorbije zomer maakte Israël veel misbaar toen de Palestijnse stad Hebron (foto), op de bezette Westelijke Jordaanoever, tot cultureel werelderfgoed werd uitgeroepen.

Overigens hebben de Amerikanen zo'n stap al eens eerder gezet: in 1984 stapten ze op omdat zij op dat moment de organisatie "te onvriendelijk jegens het Westen" en "inefficiënt gemanaged" vonden. Pas in 2003 keerden ze terug.