Zwitserland start rechtszaak tegen ‘Belgische’ ticketdoorverkoopsite Viagogo

Zwitserland start rechtszaak tegen 'Belgische' ticketdoorverkoopsite Viagogo

In Zwitserland start de overheid een rechtszaak tegen Viagogo, een ticketdoorverkoopsite die ook in België actief is. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), die de honderden klachten die hij over Viagogo ontving aankaartte bij zijn Zwitserse collega, hoopt dat het tot een veroordeling komt. Dat zei hij vandaag in De Inspecteur op Radio 2. Volgens Peeters kwamen er in 2016 en 2017 meer dan 270 meldingen over Viagogo.be binnen bij het Meldpunt van de federale overheid. Viagogo biedt een platform aan waarop tickets kunnen worden verkocht. Tickets worden vaak tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke prijs aangeboden. Viagogo rekent bovendien een commissie aan, legt Peeters uit.

“Omdat het bedrijf achter de website in Zwitserland gevestigd is, heb ik contact opgenomen met mijn Zwitserse collega, staatssecretaris van Economie Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch”, zegt Peeters. “Zij nam de zaak zeer ernstig en liet haar diensten een onderzoek voeren. Ook zij zijn van oordeel dat Viagogo zich schuldig maakt aan oneerlijke handelspraktijken. De Zwitserse staatssecretaris heeft bekendgemaakt dat ze een rechtszaak start tegen het bedrijf achter de website.”

In België is het doorverkopen van tickets voor evenementen sinds 2013 wettelijk geregeld. De wet verbiedt het regelmatig doorverkopen van tickets en het doorverkopen van tickets tegen een hogere prijs. Op vraag van Peeters voert de Economische Inspectie extra controles uit naar de doorverkoop van concerttickets. Zeven websites die zich schuldig maken aan inbreuken zijn momenteel geblokkeerd in ons land en er lopen rechtszaken tegen twee ondernemingen. Omdat de websites die tickets verhandelen vaak uitgebaat worden door buitenlandse ondernemingen, wordt ook met andere landen samengewerkt.

bron: Belga