VN bevestigt vertrek humanitaire coördinator in Myanmar na rel over Rohingya-crisis

VN bevestigt vertrek humanitaire coördinator in Myanmar na rel over Rohingya-crisis

De Verenigde Naties hebben vandaag bevestigd dat Renata Lok-Dessallien, de VN-coördinator voor humanitaire hulpverlening in Myanmar, op het eind van de maand anderhalf jaar eerder dan voorzien wordt teruggehaald naar het hoofdkwartier in New York. De VN zei dat haar vertrek deel uitmaakt van het “opvolgingsproces”, maar de van oorsprong Canadese diplomate kreeg al bakken kritiek over haar heen omdat ze tijdens de crisis rond de Rohingya weinig of niets deed om de geviseerde moslimminderheid te helpen. Lok-Dessallien wordt al maanden geconfronteerd met beschuldigingen dat ze pogingen ondermijnde om publiekelijk wat te ondernemen voor de staatloze Rohingya-minderheid, waarvan er de voorbije weken al honderdduizenden zijn gevlucht voor het geweld tegen hen in Myanmar. Onlangs nog werd ze ervan beticht dat ze een rapport met kritiek op de VN-strategie in het land wilde verzwijgen.

De prioriteiten van Lok-Dessallien en haar team lagen eerder bij ontwikkelingsprojecten en goede banden met de Myanmarese regering. Dat de rechten van onderdrukte minderheden moeten worden gerespecteerd, leek haar minder te interesseren.

Sinds 25 augustus zijn meer dan een half miljoen Rohigya uit de Myanmarese deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh gevlucht door een golf van geweld met brandstichtingen en willekeurige moordpartijen door Myanmarese soldaten. Zeid Ra’ad Al Hussein, de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, noemde de crisis “een schoolvoorbeeld van etnische zuivering”. In de VN-verklaring werd niet gezegd wie Lok-Dessallien zal vervangen.

bron: Belga