Standbeeld van Jacques Brel onthuld in Brussel

Standbeeld van Jacques Brel onthuld in Brussel

Op het Oud Korenhuis in Brussel is vandaag een standbeeld van Jacques Brel onthuld. Het bronzen beeld van de Belgische zanger werd ontworpen door de Brusselse kunstenaar Tom Frantzen en toont een zingende Brel met open armen. Het standbeeld staat op de hoek van het driehoekig pleintje en richt zich naar de afdalende Eikstraat waar zich aan de voet Manneken Pis bevindt.

“Jacques ontvangt je met open armen als je van beneden komt”, vertelt kunstenaar Tom Frantzen. “Wanneer je dichtbij komt, lijkt het dan alsof je een concert van hem bijwoont, want hij staat op een klein verhoog. Langs achteren lijkt het alsof Brel opstijgt, wat symbool staat voor het gevoel van vrijheid waar hij voor stond.”

Het standbeeld is verder nog versierd met rozen, vrouwenschoenen met een hak, snoepjes en acht van zijn bekendste platen. ‘Le plat pays’ is daarbij bewust in het Nederlands vertaald en geschreven als ‘mijn vlakke land’. “Dat is om te tonen dat hij niet tegen de Vlamingen is. Hij zei ooit zelf dat hij een Vlaming is die de Franse taal gebruikt. Jacques Brel was een echte Belg”, aldus Frantzen. Die is eveneens de ontwerper van het Zinneke, het bekende plassende hondje in de Kartuizersstraat.

Het standbeeld kwam er op initiatief van Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken, en de buurthandelaars van de handelaarsvereniging van het Oud Korenhuis.

bron: Belga