Rajoy verwerpt voorstel tot dialoog met Catalonië

Rajoy verwerpt voorstel tot dialoog met Catalonië
Rajoy verwerpt voorstel tot dialoog met Catalonië

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vandaag gezegd geen brood te zien in een dialoog met degene “die daartoe willen komen via illegale middelen”. Rajoy gaf een toespraak voor het Spaanse parlement daags nadat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont had gezegd dat hij een mandaat had gekregen om van zijn regio een onafhankelijke staat te maken, maar dat hij die onafhankelijkheid enkele weken uitstelde om de dialoog met de centrale regering in Madrid kansen te geven. “Er is geen dialoog mogelijk tussen de democratische wet en de ongehoorzaamheid, de illegaliteit”, sprak Rajoy. Volgens de Spaanse eerste minister is het niet mogelijk “een dialoog aan te gaan om iets toe te kennen dat niet is toegelaten onder artikel 2 van onze grondwet”.

Rajoy zei dat dialoog wel mogelijk is, maar alleen binnen het kader van “co-existentie”, het (vreedzaam) naast mekaar bestaan. Binnen dat kader zijn ook gesprekken mogelijk over grondwetshervormingen. De grondwet kan aangepast worden, maar alleen “via de wet en gevestigde regels”, zo stelde de premier.

Rajoy noemde het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië van 1 oktober nog eens “frauduleus”. “Er zijn geen bewijzen dat de resultaten transparant of accuraat waren”, luidde het.

Bron: Belga