Europese Commissie hamert op oplossing Catalonië binnen grondwettelijke orde

Europese Commissie hamert op oplossing Catalonië binnen grondwettelijke orde

Een dag na de toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de Europese Commissie opnieuw gehamerd op het “volledige respect voor de Spaanse grondwettelijke orde”. “De Europese Commissie volgt de situatie in Spanje van nabij en herhaalt haar oproep tot volledig respect voor de Spaanse grondwettelijke orde”, zo verklaarde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis na afloop van de wekelijkse vergadering van de eurocommissarissen. “We hebben vertrouwen in de Spaanse instellingen, premier Rajoy, met wie voorzitter Jean-Claude Juncker permanent in contact staat, en alle politieke krachten die werken aan een oplossing”.

Dombrovskis voegde eraan toe dat die oplossing gevonden moet worden “in het kader van de Spaanse grondwet”. “We steunen de inspanningen om verdeeldheid en fragmentering te overwinnen, om eenheid en het respect voor de Spaanse grondwet te verzekeren”, klonk het nog.

In een toespraak voor het Catalaanse parlement had Puigdemont gisteren gezegd dat het referendum hem een mandaat heeft gegeven om van Catalonië een onafhankelijke staat te maken, maar in één adem schortte hij verdere stappen naar onafhankelijkheid op om ruimte te laten voor een dialoog, eventueel met internationale bemiddeling. De Spaanse premier Rajoy heeft Puigdemont intussen om meer duidelijkheid verzocht. Van een Europees aanbod tot bemiddeling is (nog) geen sprake.

bron: Belga