Een op de drie zesjarigen heeft gaatjes in de tanden

Een op de drie zesjarigen heeft gaatjes in de tanden

Bijna een derde (31 procent) van de zesjarigen liet in 2016 minstens één gaatje vullen bij de tandarts. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). “De belangrijkste oorzaak is een gebrek aan tandhygiëne”, zegt experte gezondheidsbevordering Kim Gaudeus. CM deelt daarom vanaf vandaag via de kleuterscholen interactieve voorleesboekjes uit om van het tandenpoetsmoment een leuke belevenis te maken. Op driejarige leeftijd heeft al 4 procent van de kinderen gaatjes in de tanden. Dat loopt op tot 24 procent bij de vijfjarigen en zelfs 31 procent bij de kinderen van zes jaar oud, aldus CM op basis van zijn ledencijfers.

“Om gaatjes te voorkomen is tandenpoetsroutine heel belangrijk. Jonge kinderen moeten minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten hun tanden poetsen”, zegt Gaudeus. “Jammer genoeg vinden ze dat vaak niet leuk. Het tandenpoetsmoment bezorgt zowel kinderen als ouders stress, waardoor er automatisch minder gepoetst wordt.”

Daarnaast gaat slechts 54 procent van de kinderen tussen twee en zes naar de tandarts. “Nochtans is het aangeraden om twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts”, stelt Gaudeus. Vanaf twee jaar de tweejaarlijkse controle starten “is niet alleen nuttig voor onderzoek, maar zorgt er ook voor dat het kind vertrouwd raakt met de tandarts en zijn omgeving”, vult Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen aan.

CM deelt, om de mondhygiëne bij kinderen te bevorderen, vanaf woensdag 30.000 spoelboekjes uit. Dat zijn interactieve voorleesboekjes die ervoor moeten zorgen dat tanden poetsen leuk wordt. De hoofdrol is weggelegd voor het Lanterfantje, een ietwat luie olifant die geen zin heeft om zijn tuintje water te geven. Het verhaaltje duurt ongeveer twee minuten. Als de kinderen hun tanden gepoetst hebben, mogen ze na het spoelen het water op het boekje spuwen. De tekeningen veranderen daardoor van kleur.

De campagne wordt ondersteund door het Verbond der Vlaamse Tandartsen. Samen met het boekje lanceert CM ook het tandenpoetslied, ingezongen door Ruth Beeckmans.

bron: Belga