Driedaagse promotietour “Brussels Days” succesvol afgesloten in Berlijn

Met een slotceremonie in het Rotes Rathaus, het stadhuis van Berlijn, is dinsdagavond een einde gekomen aan de “Brussels Days”. Gedurende drie dagen promootte een delegatie van de Brusselse regering de troeven van Brussel in Berlijn, 25 jaar na de ondertekening van het eerste samenwerkingsakkoord tussen beide hoofdsteden. Naast de politieke en culturele aspecten van het bezoek werd met de “Brussels Days” ook geprobeerd om interesse voor Brussel te wekken bij Duitse ondernemers actief in onder meer de detailhandel en vastgoed, maar ook in virtual reality en de audiovisuele sector. Duitsland is de grootste exporteur van goederen naar België, terwijl het land de op een na grootste exportpartner is voor het Brusselse gewest. Daarnaast zijn zowel in Brussel als Berlijn sectoren met hoge toegevoegde waarde actief, met veel bedrijven in IT, farma, virtual reality, mode en design. Die laatste twee sectoren werden tijdens de “Brussels Days” vertegenwoordigd door respectievelijk vier en zes bedrijven, de audiovisuele sector tekende met tien ondernemingen present.
Tijdens de driedaagse was er naast veel aandacht voor het Brusselse toerisme – met Visitbrussels – ook veel aandacht voor de kansen die het Brussels gewest te bieden heeft aan Duitse bedrijven op vlak van vastgoed, audiovisuele producties (met gunstige fiscale regelingen voor co-producties en 500 gevestigde bedrijven), virtual reality (met een dertigtal start-ups), maar ook de retail.
Volgens staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI) waren er onder meer vruchtbare gesprekken met kledingketen Brax, die van plan is om een eerste winkel in onze hoofdstad te openen. Daarnaast leidde een seminarie over mogelijke vastgoedinvesteringen in Brussel tot meerdere nieuwe afspraken in de Belgische hoofdstad. Onder meer het project mediapark.brussels – met de nieuwe gebouwen voor de openbare omroepen VRT en RTBF – aan de Reyerslaan wekte veel interesse.

bron: Belga