Aanslagen Brussel – Nieuwe verdachte onder aanhoudingsbevel na reeks huiszoekingen

Na de reeks huiszoekingen die maandag zijn uitgevoerd in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem, is één man onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het gaat om Brahim T., de uitbater van een doe-het-zelfzaak op de Stalingradlaan in Brussel. Dat melden verschillende media en het nieuws van de aanhouding wordt bevestigd door het federaal parket. Dat federaal parket geeft echter geen verdere commentaar. Maandag vielen speurders van de federale gerechtelijke politie binnen op een tiental adressen in Brussel, Schaarbeek, Anderlecht en Jette. De verschillende huiszoekingen kwamen er, omdat de speurders proberen te achterhalen waar de daders van de aanslagen het materiaal kochten om de bommen mee te maken.

Het vermoeden bestaat dat minstens een deel van het bommenmateriaal aangekocht is in de doe-het-zelfzaak aan de Stalingradlaan. Ook in een opslagruimte in de omgeving van het Zuidstation zouden de speurders een huiszoeking gehouden hebben. De uitbater van die doe-het-zelfzaak, de 39-jarige Brahim T., bekende volgens verschillende media dat hij lege “bidons” had verkocht aan Osama Krayem, de terrorist die zich samen met Khalid El Bakraoui had moeten opblazen in de Brusselse metro, maar zich op het laatste moment terugtrok. Die “bidons” zouden overeenstemmen met bidons die na de aanslag werden aangetroffen in het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de terreurcel zich lange tijd schuilhield, en ze zouden gebruikt zijn bij de aanmaak of opslag van het explosief TATP dat bij de aanslagen gebruikt werd.

Volgens het federaal parket is Brahim T. in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige. Hij moet binnen de vijf dagen voor de Brusselse raadkamer verschijnen.

Bron: Belga