Nieuwe kaart vereenvoudigt erkenning mensen met handicap

Nieuwe kaart vereenvoudigt erkenning mensen met handicap
Belga / O. Vin

Mensen met een handicap kunnen binnenkort gebruik maken van de European Disability Card. Dat is een Europese kaart die op een uniforme manier aantoont dat ze mindervalide zijn en waarmee ze bepaalde rechten kunnen verkrijgen.

Mensen met een handicap hebben vaak recht op korting of extra begeleiding als ze ergens naartoe gaan. Maar er geldt niet overal uniformiteit. Soms moeten ze een document van de dokter meebrengen of een ander attest om aan te tonen dat ze effectief mindervalide zijn. De European Disability Card moet daar verandering in brengen. De kaart, die eruit ziet als een identiteitskaart, moet zorgen voor meer overeenstemming binnen Europa.

“Ik roep alle overheden op de kaart te erkennen”

“Hiermee bouwen we aan een inclusieve samenleving zodat mensen met een handicap overal terecht kunnen en aan alles kunnen deelnemen”, aldus staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). “Vandaag doe ik een oproep aan alle overheden en sport-, culturele of vrijetijdsinstellingen om mee te stappen en de kaart te erkennen.” De European Disability Card wordt op 19 oktober officieel voorgesteld. Dan zal ook bekendgemaakt worden waar mensen terecht kunnen voor de aanvraag en hoe de procedure om de kaart te bekomen, verloopt.

De kaart werd niet toevallig in Plopsaland voorgesteld. Het attractiepark vraagt dat mensen met een beperking zich altijd melden met een attest van de dokter, maar dat leidt soms tot verwarring of mistoestanden. “Een eenduidig systeem is beter”, zegt parkmanager Wim Wauters.